Anpassad sökning

söndag 1 november 2009

Recension av Nokia 5530




















Nokias senaste pekskärmsmobil är den tuffa 5530, som är en mera slimmad version jämfört med Nokias allra första pekskärmsmobil 5800. Målgruppen för denna är främst ungdomar som inte vill betala skjortan för att få en pekskärmsmobil med många musikegenskaper. Förutom musik har den andra multimediaegenskaper man kan använda, som att surfa på nätet, kolla film eller använda kameran. 5530:an är billigare än sin storebror 5800, men i och med detta har vissa andra funktioner valts bort för att hålla ner priset. Den saknar bland annat 3G, GPS och kameran har bytts ut mot en billigare version. Ifall att man vill surfa på nätet finns fortfarande wap via grps/edge samt trådlöst internet via den inbyggda Wi-fi-modulen. Som med 5800 följer det även med en stylus, d.v.s. en penna som man kan använda för att skriva eller rita med och hörlurar av hög kvalitet.

Det som däremot är bättre i 5530:an är att dess skärm reagerar lättare på tryck och att telefonens mjukvara stöder fler saker. Ett exempel på detta är bland annat "kinetic scrolling", man kan lätt bläddra ner i listor/webbsidor så att den rullar genom att dra fingret neråt eller uppåt en gång, samma som i Iphone. Förutom detta har det inte gjorts några större utseendemässiga eller funtionella förändringar till s60-systemet. Hittills har Nokia ännu inte någon funktion för multi-touch integrerat, men möjligvis kan detta dyka upp i en firmware uppdatering?

Frågan är nu att "lönar det sig verkligen att köpa denna istället för 5800 trots det billigare priset"? Själv tycker jag att en prisskillnad med cirka 50 euro, i skrivande stund 200 euro för 5530:an och 249 euro för 5800, inte är något man bör tänka på ifall man är osäker på vilken man vill ha. Nokia 5800 har GPS och en bättre kamera och jag kan gott tänka mig att betala mer för den. Om du inte bryr dig i GPS, 3g och kameran, utan du istället vill ha en cool och jättesnygg musikmobil i ett med pekskärm, köp den!




3 kommentarer:

Unknown sa...

Är inte 5530 betydligt tunnare än 5800?

John sa...

5530 är 2,5 mm tunnare än 5800, vilket kanske inte verkar mycket, men när man håller dem i handen känns nog 5530 betydligt bättre. Inte alls like klumpig som jag upplevde att 5800 var.

Anonym sa...

jag funderar på att köpa 5530, men jag vet inte.. den har WLAN funktion eller hur, då kan man surfa gratis på nätet om man har tillgång till trå¨dlöst internet?